bty

Kuvassa edessä Seppo Vainio ja takana vasemmalta Kati Heikkilä-Huhta, Prateek Singh, Ilkka Kaisto, Leena Hakalahti, Justus Reunanen ja Jussi Hiltunen.

Elämän Biopeli hyödyntää huipputiedettä

Kuvittele peli, jonka pelilautaa täytät elämyksillä. Pelaat, kun harrastat liikuntaa, syöt hyvää ruokaa tai rakastut. Peli kertoo, miten katsomasi elokuva vaikuttaa sinuun – ja vaikuttaako se kaveriisi samalla lailla. Kuulostaa ehkä scifiltä, mutta Vuosisadan rakentajien Elämän Biopeli -tiimi voi tehdä tästä todellisuutta.

Tiimin ideoimassa BioINet-nimisessä pelissä pelivälineenä on koko keho. Sen toiminta pohjautuu ihmisen solujen erittämiin eksosomeihin, jotka välittävät tietoa kehon toiminnasta, kuten tunnetiloista ja fyysisestä rasituksesta. Nämä tallentuvat ranteessa olevan biopelikellon avulla niin sanottuun bioshakkilautaan. Eli kun nuori vaikka liikkuu, innostuu tai on stressaantunut, bioshakkilaudan ruudut täyttyvät. Omia tuloksia voi jakaa ja verrata muiden kanssa sosiaalisessa mediassa.

Idea syntyi Oulun yliopistossa tehdyn huippututkimuksen ansiosta. Professori Seppo Vainion tutkimusryhmä on osoittanut, että eksosomit siirtyvät soluista ihon pinnalle. Kun eksosomeja voidaan lukea, kehon reaktiot saadaan näkyville.

Pokemon Go -villitys osoitti, että mobiilipeli voi lisätä nuorten fyysistä aktiivisuutta ja sosiaalisuutta. BioINet haluaa viedä pelaamisen uudelle asteelle.

“Tässä pelissä on koko elämä. Pelaamisen myötä nuori oppii paljon itsestään ja siitä, miten hän reagoi erilaisiin asioihin ja tilanteisiin”, sanoo professori Seppo Vainio, yksi pelin kehittäjistä.

Tiimin tavoitteena on, että BioINet-peli lisää nuorten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Tulosten vertailu ja omien kokemusten jakaminen muiden kanssa lisää myös sosiaalista kanssakäymistä ja opettaa ymmärtämään paremmin toisia ihmisiä.

“Pelin pohjana on elämän kunnioitus. Se kannustaa nuoria uuden oppimiseen ja tutkimiseen. Se osoittaa, että tämä on jännittävä maailma, missä meille jokaiselle on vielä paljon löydettävää.”

Tiimi:

Seppo Vainio, professori, Biocenter Oulu, InfoTech Oulu, Oulun yliopisto
Mauri Aalto, rehtori
Tuomas Aho, asianajaja
Kati Heikkilä-Huhta, Steinerkoulun opettaja
Petri Kuoppamäki, professori, Aalto-yliopisto
Mika Pantzar, professori, kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto
Justus Reunanen, akatemiatutkija, Biocenter Oulu, Oulun yliopisto
Juha Röning, professori, InfoTech Oulu, Oulun yliopisto
Prateek Singh, tohtoriopiskelija, Biocenter Oulu, Oulun yliopisto
Maria Smolander, VTT
Erich Berger, Suomen Biotaiteen Seura