Gutsy people

Kuvassa Gutsyn kehittäjätiimi. Vasemmalta
Veera Ikonen, Aram Aflatuni, Ida Immonen ja Marika Makaroff.

Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.

Gutsy People tekee Suomen nuorista rauhantekijöitä

Jokainen teko, joka lisää myönteistä vuorovaikutusta ihmisten välille, on rauhanteko. Tähän ajatukseen perustuu mediaformaatti ja kansanliike nimeltään Gutsy People.

“Tarkoituksemme on kouluttaa kaikista Suomen nuorista rauhantekijöitä”, sanoo Aram Aflatuni, yksi idean kehittäjistä.

Vuosisadan rakentajat -kilpailuun osallistuva Gutsy People aikoo järjestää eri kaupungeissa kampanjan, jossa ysiluokkalaiset kehittävät ja toteuttavat yhdessä muita ihmisiä hyödyttäviä projekteja. He voivat vaikka järjestää kielenopetusta pakolaislapsille tai kunnostaa paikallisen bussipysäkin. Nuoret kuvaavat työnsä etenemisestä videot, joiden ansiosta hyvät ideat ja teot leviävät ja jäävät elämään. Kampanja alkaa yhteisestä tapahtumapäivästä ja päättyy ensi-iltatapahtumaan, jossa käynnistyneet projektit julkistetaan.

Rauhanprojektit voivat olla kuinka pieniä tai suuria hyvänsä. Jo pelkästään muiden hyväksi toimiminen lisää Gutsy Peoplen filosofian mukaan hyvinvointia.

Idean takana on huoli siitä, että nuorten kokemus yhteiskuntaan kuulumisesta on tutkimusten mukaan heikentynyt. Irrallisuuden tunne näyttäytyy esimerkiksi vihapuheena, häiriökäyttäytymisenä ja syrjäytymisenä. Sosiaalinen media passivoi ja toimii vihapuheen näyttämönä.

“Paras tapa ehkäistä syrjäytymistä on se, että ihmiset tekevät merkityksellisiä asioita, joista on hyötyä muille. Me annamme työkalut siihen”, Aflatuni sanoo.

Gutsy Peoplen tiimiin kuuluu kokeneita mediantekijöitä. Se on saanut vahvistuksekseen tutkijakumppanit kansainvälisestä Standford Peace Innovation Labista ja nuorisotutkimusseurasta sekä kaupunkikumppaneita ja nuoria, jotka haluavat ideoida ja pilotoida hanketta. Ideaalitilanteessa viiden vuoden päästä Suomi on tullut tunnetuksi edelläkävijänä siinä, että se kouluttaa nuoria rauhan innovointiin.

“Uskomme, että tämä idea toteutetaan kymmenissä maissa.”

Tiimi:

Aram Aflatuni, kehittäjä ja vastaava tuottaja
Marika Makaroff, kehittäjä ja Gutsy Median toimitusjohtaja
Veera Ikonen, kehittäjä ja mediatuottaja
Ida Immonen, mediakoordinaattori
Stanford Peace Innovation Lab
Kotkan kaupunki
Nuorisotutkimusseura