Homma himaan

Kuvassa vasemmalta Miki Mielonen, Jyri Rasinmäki, Minsu Kuusisto ja Martta Pirttioja.

Homma himaan yhdistää asumisen ja työn

Oma koti ja toimeentulo ovat nuoren itsenäistymisen ja elämänhallinnan peruspilarit. Vuosisadan rakentajat -kilpailun finalistitiimi Homma himaan haluaa yhdistää asumisen ja työn uudella tavalla.

Ideana on luoda digitaalinen asunnonvälitysalusta asunnoille, joiden vuokra voidaan korvata osittain tai kokonaan työllä. Esimerkiksi vanhus, joka kaipaa apua kaupassa käymisessä tai tietokoneen käytössä, voi sen kautta tarjota tyhjän huoneen asunnostaan nuorelle. Tai yritys, jolla on tyhjä asunto, voi vuokrata sen työntekijöiden lastenhoitoapua vastaan.

“On paljon nuoria, joilla on hankala asumistilanne tai vaikeuksia saada ensimmäisiä työkokemuksia. Toisaalta on paljon työtä, jolle on vaikeaa löytää tekijää. Ratkaisumme saattaa nämä yhteen”, sanoo Miki Mielonen, yksi Homma himaan -tiimin jäsenistä.

Ratkaisulla on laaja vaikutus nuoren elämään. Asunnon ja työn myötä nuoren itsetunto kohoaa ja hallinnan tunne omasta elämästä lisääntyy. Samalla syntyy uusia ihmissuhteita ja nuori oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja. Ehkä ratkaisu poikii jopa työpaikan.

Homma himaan -tiimissä on vahvaa nuorisotyön osaamista mutta myös rahkeet alustan ja käyttöliittymän luomiseen, brändinrakennukseen ja viestinnän suunnitteluun. Tiimi toivoo, että muutaman vuoden päästä alusta toimii vakaalla pohjalla ja voi helpottaa monen ihmisen elämää. Sen myös toivotaan auttavan normien purkamisessa esimerkiksi verotuksen suhteen.

“Tiimimme uskoo, että Suomen nuorilla on valtavasti resursseja ja kykyjä. Olen työssäni nähnyt, että vaikka nuori olisi elämässään hankalassakin tilanteessa, hankaluudet voi kääntää voimavaroiksi, kun elämään tulee oikeita asioita ja oikeiden ihmisten apu”, Mielonen sanoo.

Tiimi:

Miki Mielonen, yhteisöpedagogi, projektipäällikkö, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus
Minsu Kuusisto, luova suunnittelija, taiteen maisteri​
Jyri Rasinmäki, suunnittelija, toimitusjohtaja, ohjelmistoyritys Intraktion perustaja
Vilja Kamppila, VTM, kaupunkikulttuuriin perehtynyt tutkija
Martta Pirttioja, suunnittelumaantieteen maisteriopiskelija