Homma himaan yhdistää asumisen ja työn

Nuorten syrjäytyminen johtuu usein asunnon ja työn puutteesta. Ensimmäisiä työkokemuksia voi olla vaikea saada. Jos lisäksi nuoren asumistilanne on hankala, yhtälöön on vaikea keksiä ratkaisua.

Vuosisadan rakentajien Homma himaan -tiimi haluaa ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla nuorille mahdollisuuden sekä työllistyä että muuttaa omaan asuntoon kertaheitolla. Homma himaan on digitaalinen välitysalusta asunnoille, joiden vuokra voidaan korvata osittain tai kokonaan työllä. Vanhus, joka kaipaa apua kaupassa käymisessä tai tietokoneen käytössä, voi tarjota tyhjän huoneen asunnostaan nuorelle. Yritys, jolla on tyhjä asunto, voi vuokrata sen työntekijöiden lastenhoitoapua vastaan.

”Osa alustan asumis- ja työyhdistelmistä voi olla sellaisia, joita ei aikaisemmin osattu kuvitellakaan”, Homma himaan -tiimin Miki Mielonen kertoo.

Ratkaisulla on laaja vaikutus nuoren elämään. Asunnon ja työn myötä nuoren itsetunto kohoaa ja hallinnan tunne omasta elämästä lisääntyy. Samalla syntyy uusia ihmissuhteita, ja nuori oppii tärkeitä sosiaalisia taitoja. Ratkaisu voi poikia jopa työpaikan.

Ratkaisu on myös ekologinen, sillä se tekee tilankäytöstä tehokkaampaa.

”Tässä on monta puolta. Homma himaan on nuorille ponnahduslauta elämässä eteenpäin. Se luo yhteisöllisyyttä, tuo nuoria ja heidän näkökulmaansa esiin ja on lisäksi ekologinen”, Mielonen kertoo.

Yhteys:

miki.mielonen@hel.fi / 0406386221

Tiimi:

Miki Mielonen, yhteisöpedagogi, projektipäällikkö, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus
Minsu Kuusisto, luova suunnittelija, taiteen maisteri​
Jyri Rasinmäki, suunnittelija, toimitusjohtaja, ohjelmistoyritys Intraktion perustaja
Vilja Kamppila, VTM, kaupunkikulttuuriin perehtynyt tutkija
Martta Pirttioja, suunnittelumaantieteen maisteriopiskelija
Ella Lautaniemi, sosiaalipsykologian maisteriopiskelija
YC Felin, investoinnin ja joukkorahoituksen asiantuntija, Helsinki Business Hub