RT Lit kannustaa rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan

Moni ala ei tarjoa rodullistetuille nuorille ammatillista esikuvaa. Esimerkiksi journalismissa kaunokirjallisuudessa muita kuin kantasuomalaisia tekijöitä on pieni murto-osa.

Vuosisadan rakentajien RT Lit -tiimi (lyhenne sanoista Ruskeat Tytöt Literature) perustaa ilmaisen kirjoituskoulun rodullistetuille tytöille. Koulussa on tarkoitus järjestää lähiopetusta iltaisin ja viikonloppuisin, ja ohjelmaan kuuluu vierailuja kustantamoihin ja lehtitaloihin. Koulun opettajia ovat rodullistetut toimittajat, kirjailijat ja muut alan ihmiset.

RT Litin koulutusohjelmat ovat vuoden mittaisia ja jakautuvat kahteen linjaan: journalismiin ja kaunokirjallisuuteen. Tavoitteena on, että koulussa opiskelee yhteensä 30 kirjoittamisesta innostunutta tyttöä vuosittain. Fyysisen koulun lisäksi RT Litin toimintaan kuuluu kirjoittamisen verkko-opetusta, joka on kaikkien saatavilla.

Monilla kantasuomalaisilla kustannustoimittajilla olisi halua julkaista rodullistettuja kirjailijoita, mutta he eivät tiedä mistä näitä löytäisivät. Oman tekstin lähettäminen kustantajalle tai lehteen saattaa tuntua nuoresta vaikealta, jos oman näköisten kirjoittajien kuvia tai vieraskielisiä nimiä ei näy suomalaisten lehtijuttujen yhteydessä tai kirjojen kansissa.

“Nuorilla on kova samaistumisen tarve. Paljon lahjakkuutta menee hukkaan, jos sopivia representaatioita ei ole”, sanoo tiimin jäsen, päätoimittaja, kirjailija ja kääntäjä Koko Hubara.

Yhteys:

info@ruskeattytot.fi

Tiimi:

Koko Hubara, päätoimittaja, Ruskeat Tytöt
Caroline Suinner, AD, Ruskeat Tytöt
Mona Eid, hallintokoordinaattori, Ruskeat Tytöt
Mirjam Ilvas, kustannuspäällikkö, Kustantamo S&S
Anna Kivekäs, kustannustoimittaja, Kustantamo S&S
Sanna Heikkinen-Velican, Vantaan tyttöjen tilan johtaja
Meriam Juvonen, Vantaan tyttöjen tilan ohjaaja
Mari Uusitalo-Herttua, Helsingin tyttöjen talon johtaja
Sophia Wekesa, Helsingin tyttöjen talon kulttuurisensitiivisen tyttötyön vastaava ohjaaja