Ruskeat tytöt

Kuvassa vasemmalta Miriam Juvonen, Koko Hubara ja Sophia Wekesa.

Ruskeat Tytöt kannustaa rodullistettuja tyttöjä kirjoittamaan

“Sinusta tulisi hyvä lähihoitaja.”
“Siinä koulussa on liian pienet hakukiintiöt, ei sinun kannata hakea.”
“Ei tuolla alalla ole koskaan ollut sinunlaisiasi ihmisiä.”

Nämä ovat esimerkkejä neuvoista, joita rodullistetut tytöt saattavat kuulla uravalintoja miettiessään. Rodullistettujen nuorten on helppo tyytyä stereotyyppisiin neuvoihin, sillä moni ala ei tarjoa heille ammatillista esikuvaa. Esimerkiksi journalismin ja kaunokirjallisuuden aloilla muita kuin kantasuomalaisia tekijöitä on pieni murto-osa.
Ruskeat Tytöt haluaa kannustaa nuoria kirjoittamaan tuomalla media- ja kustannusalan toimijoita lähemmäs rodullistettuja tyttöjä. Ajatuksena on järjestää rodullistetuille tytöille kahdenlaisia kirjoituskursseja, joista toiset keskittyisivät journalismiin ja toiset luovaan kirjoittamiseen.

Tiimin jäsen, toimittaja, bloggaaja ja kirjailija Koko Hubara on Ruskeat Tytöt -bloginsa kautta törmännyt moniin nuoriin tyttöihin, joilla olisi halua ja intoa ryhtyä toimittajaksi tai kirjailijaksi. Into saattaa hyytyä, jos nuori alkaa miettiä, miksi hänen näköistensä kirjoittajien kuvia tai vieraskielisiä nimiä ei näy suomalaisten lehtijuttujen yhteydessä tai kirjojen kansissa. Samaan aikaan monilla kantasuomalaisilla kustannustoimittajilla olisi halua julkaista rodullistettuja suomalaiskirjailijoita, mutta he eivät tiedä mistä näitä kirjailijoita löytäisivät.

“Jos meidän sukupolvemme ei uskalla lähteä alalle, toivomme, että saamme kannustettua ainakin seuraavan sukupolven mukaan”, Hubara sanoo.

Ruskeat Tytöt -tiimi on joukko kustantamo-, media- ja nuorisoalan toimijoita, jotka olivat miettineet yhteistyötä jo ennen Vuosisadan rakentajat -kilpailua. Erilaisista etnisistä taustoista tulevat tiimin jäsenet haluavat esimerkillään kannustaa nuoria tekemään rohkeasti sitä, mikä kiinnostaa.

“Olen jättänyt elämässäni asioita tekemättä, kun minulle on sanottu, että en kuitenkaan onnistu. Älkää uskoko, jos joku sanoo, että ei kannata yrittää. Meitä on Suomessa todella paljon ja me pidämme toistemme puolia”, Hubara sanoo.

Tiimi:

Koko Hubara, päätoimittaja, Ruskeat Tytöt
Caroline Suinner, AD, Ruskeat Tytöt
Mirjam Ilvas, kustannuspäällikkö, Kustantamo S&S
Sanna Heikkinen-Velican, Vantaan tyttöjen tilan johtaja
Meriam Juvonen, Vantaan tyttöjen tilan ohjaaja
Mari Uusitalo-Herttua, Helsingin tyttöjen talon johtaja
Sophia Wekesa, Helsingin tyttöjen talon kulttuurisensitiivisen tyttötyön vastaava ohjaaja