Youthbox

Kuvassa vasemmalta Tiina Kaakkunen, Anne Rusanen ja Anna Moilanen.

Youthbox tuo jokaisen nuoren elämään itse valitun aikuisen

Äitiyspakkaus antaa kaikille Suomessa syntyville lapsille tasa-arvoiset lähtökohdat elämään. Mitä jos olisi olemassa innovaatio, joka asettaisi myös kaikki nuoret samalle viivalle?

Tähän pyrkii Youthbox. Tiimin ratkaisu on puhelinsovelluksena toimiva nuorisopakkaus, Youthbox, jonka kautta jokainen lapsi ja nuori saa elämäänsä vähintään yhden aikuisen kummin. Perinteisistä kummeista poiketen nuori ja Youthbox -kummi valitsevat itse toinen toisensa. Kummi on läsnä nuoren elämässä, kun nuori sitä tarvitsee.

“Vaikeina aikoina se, että on edes yksi ihminen, joka arvostaa sinua ja myös näyttää sen, voi olla todella ratkaiseva asia”, sanoo Youthbox-tiimin jäsen Anna Moilanen.

Ratkaisu pyrkii myös vähentämään syrjäytymiseen liittyvää stigmaa. Jos nuorisopakkauksesta tulisi kaikkien nuorten ja lasten elämään luonnollisesti kuuluva asia, ei avun pyytäminen omalta kummilta tarkoittaisi epäonnistumista. Kummista tulisi jokaisen lapsen ja nuoren kansalaisoikeus.

Nuori saisi kummiaikuiseen yhteyden sovelluksessa tukea tarvitessaan. Suhde voisi olla parhaimmillaan koko elämän mittainen, ja kummi voisi auttaa nuorta löytämään ja edistämään kiinnostuksen kohteitaan. Sovelluksessa nuoren profiili kasvaisi ajan myötä tarpeiden muuttuessa. Siihen linkittyisi pysyvän kummin lisäksi myös muita, vaikkapa harrastustoimintaan tai työelämään liittyviä tahoja.

“Jos nuori haluaa olla astronautti mutta kummin oma osaaminen on muulta alalta, kummi voi ottaa yhteyden sovelluksen kautta vaikka NASA:an”, Moilanen sanoo.

Youthboxin jäseniä yhdistää kiinnostus ihmisyyteen ja kiltteyteen sekä utopioiden eli ihanteellisten yhteiskuntien suunnitteluun. Vuosisadan rakentajat on tiimille mahtava tilaisuus toteuttaa intohimoaan.

“Tämä on meille unelmaprojekti, sillä pääsemme luomaan oikeasti jotain uutta, emmekä vain pieniä parannuksia olemassa oleviin asioihin.”

Tiimi:

Tiina Kaakkunen, bränditerapeutti, KindMind
Anna Moilanen, yrittäjä, Open Flower
Anne Rusanen, perustaja, HEI Schools