Vuosisadan rakentajat -kilpailun bootcamp-leirillä finalistitiimit kehittävät kahden päivän aikana ratkaisujaan intensiivisesti eteenpäin.
Kuvat: Annamari Tolonen
Talvi näytti väistyneen kertaheitolla, kun Vuosisadan rakentajien finalistit saapuivat Sannäsin kartanolle aurinkoiseen Porvooseen. Tiimit aloittivat ratkaisujen kehittämisen kaksipäiväisellä bootcamp-leirillä.
“Teidän hankkeissanne on sellaista intohimoa, joka teki vaikutuksen kilpailun tuomaristoon. Pitäkää siitä kiinni!” kannusti Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan puheenjohtaja Liisa Suvikumpu tiimejä leirin ensimmäisenä päivänä.
Tiimit saivat bootcampilla mentorointia eri alojen huippuasiantuntijoilta ja työskentelivät intensiivisesti ratkaisuideoidensa kehittämiseksi. Monia tiimejä mentorointi auttoi kirkastamaan omaa ydinviestiä.
“Fokusoi, fokusoi, fokusoi. Vaikka haluamme tehdä asioita isosti, pitää huomio kohdistaa johonkin”, kertoi Oppimisen taitajat -tiimi.
“Yksi mentoreista tiivisti ideamme yhteen lauseeseen. Totesimme, että juuri niinhän se on”, sanoi Cine Uni.
Toisaalta mentorit auttoivat tiimejä katsomaan ideoita pintaa syvemmältä.
“He toivat ratkaisustamme esiin yksityiskohtia, joita emme aiemmin olleet ajatelleet”, kertoi Vaihtoviikko.
Mentorina toiminut Taneli Heinonen kertoi yllättyneensä positiivisesti tiimien muutosvalmiudesta.
“Ideointi oli hyvällä tavalla avointa. Tiimit olivat valmiita kokeilemaan ja hakemaan suuntaa, eivätkä jääneet lukkoon yhteen valmiiseen ideaan.”
Nuorisotuen uusi sukupolvi yhdessä tilassa
Ensimmäisenä päivänä kuultiin lisäksi kaksi inspiroivaa keynote-puheenvuoroa. Kilpailun tuomari, keksijä-yrittäjä Perttu Pölönen kertoi kokemuksistaan Piilaakson Singularity Universitysta ja innovaatioiden kehittämisestä.
Pölösen mukaan Vuosisadan rakentajat -kilpailun kaltaisia tilaisuuksia tarvitaan nostamaan Suomi innovaatiomaiden kärkeen.
“Meillä on maailman paras koulujärjestelmä ja siellä mieletön potentiaali, mutta jostain syystä tämä potentiaali ei realisoidu. Vuosisadan rakentajien kaltaisilla konsepteilla voimme vastata niihin tarpeisiin, joita maailmalla on.”
Toinen päivän keynote-puhujista oli lontoolainen Charles Armstrong, joka puhui tiimeille yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä. Armstrong kuvaili Vuosisadan rakentajia ainutlaatuiseksi aloitteeksi.
“Vuosisadan rakentajat on mielestäni loistava tapa juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä: Täällä on yhdessä tilassa nuorisotuen uusi sukupolvi. Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten tuodaan yhteen kaikki tarvittavat elementit, joilla tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa.”
Bootcampin osuvin vertauskuva haastekilpailusta kuultiin päivällisellä futuristi ja strategi Sari Stenforsin suusta.
“Vuosisadan rakentajat on kuin kukkaruukku”, Stenfors sanoi. “Ratkaisuidea on siemen, ongelma multa, tiimi vesi ja markkina valo. Kaikkia tarvitaan.”