DOOers ger unga bättre förutsättningar att ge sig in i arbetslivet

Besitter du färdigheter som du kunde dela med dig? Vad skulle du själv vilja lära dig?

Sekelskaparnas team DOOers hjälper ungdomar att känna igen sina färdigheter och styrkor och dela dem med andra. Teamet utvecklar som bäst en metod som baserar sig på kamratlärande och en tillhörande tjänst vid namn DOO eller Duunia omia osaamisella (finska ungefär för Jobb genom eget kunnande).

Ungdomarna får bekanta sig med DOO på högstadiet under en kurs som hjälper dem att känna igen sina färdigheter och hur man kan dela sina kunskaper vidare. DOO stärker växelverkan mellan ungdomar och konsten att lära sig tillsammans.

”Ungdomarna undervisar och stöder varandra redan nu i vardagen, via video och på sociala medier. På DOO kan de registrera sparring kompisar emellan, så, att den lämnar efter sig ett nyttigt minnesspår,” säger medlemmarna i DOOers-teamet.

DOO-tjänsten fungerar via en app där ungdomarna berättar vilka färdigheter de kan lära ut till andra. Samtidigt kan de söka stöd för sådant som de själva behöver hjälp med av andra ungdomar som använder tjänsten, det vill säga av DOOers. Användarna samlar ihop prestationer på ett DOO-betyg, som gagnar dem när de söker sina första jobb.

Medlemmarna i DOOers-teamet jobbar med arbetslivsinnovationer och tjänsteutveckling. Därtill är de mammor. Tanken om DOO föddes när teammedlemmarnas barn började fundera på att hitta sina första jobb.

“Det blir lättare att komma in i arbetslivet när du kan berätta om ditt kunnande. Alla konkreta bevis på aktivitet, så som DOO-betyget, är viktiga”, säger teammedlemmen Katja Lähde.

Kontakt:

Katja Lähde
0504618644 / info@doosuomi.fi

Teamet:

Laura Grönqvist, kirjoittaja ja copywriter skribent och copywriter
Katja Lähde, konseptisuunnittelija konceptplanerare
Viivi Lähde, työvalmentaja arbetscoach
Viivi Pentikäinen, valmentaja ja kouluttaja handledare och utbildare
Heli Ranta, visuaalinen konseptisuunnittelija visuell konceptplanerare