Homma himaan kombinerar hem och jobb

Ungdomars marginalisering är ofta en följd av brist på lägenhet och arbete. De första arbetserfarenheterna kan vara svåra att få och om den unga dessutom har problem med boende kan det vara utmanande att hitta en utväg ur situationen.

Sekelskaparnas team Homma himaan (fi. Fixa hemmet) vill förebygga marginalisering genom att erbjuda unga en möjlighet att både sysselsätta sig och flytta in i ett eget hem samtidigt. Homma himaan är en digital plattform för förmedling av lägenheter vars hyra kan ersättas helt eller delvis genom arbete. En äldre person som behöver hjälp med att handla eller använda dator kan erbjuda den unga ett tomt rum i sin lägenhet. Ett företag som äger en tom bostad kan bjuda ut lägenheten till en hyresgäst som till exempel ersätter sin hyra genom att jobba som barnvakt åt de anställda.

”En del kombinationer av boende och arbete kan vara sådana som vi aldrig skådat tidigare,” säger Miki Mielonen på Homma Himaan-teamet.

Lösningen har en omfattande inverkan på den unga personens liv. Att hitta ett hem och arbete ger den unga ökat självförtroende och en känsla av att kunna kontrollera sitt eget liv. Samtidigt bildas nya mänskliga relationer och den unga lär sig viktiga sociala färdigheter. Lösningen kan även leda till en anställning.

Lösningen har även en ekologisk dimension, eftersom den effektiviserar användningen av utrymmen.

“Lösningen har flera aspekter. Homma himaan ger den unga möjlighet att komma framåt i livet. Den skapar gemenskap, ger röst åt ungdomar och deras perspektiv och är därtill ekologisk,” säger Mielonen.

Kontakt:

miki.mielonen@hel.fi / 0406386221

Teamet:

Miki Mielonen, samhällspedagog, projektchef vid Helsingfors stads ungdomscentral
Minsu Kuusisto, kreativ designer, magister i konstvetenskap
Jyri Rasinmäki, designer, vd, grundare av IT-företaget Interaktio
Vilja Kamppila, PM, forskare i urban kultur
Martta Pirttioja, magisterstuderande i planeringsgeografi