Cine Uni tuo nuorten äänen kuuluviin taidekentällä

Taiteellisissa instituutioissa nuorten ääni kuuluu yleensä hyvin vaimeasti, jos ollenkaan. Taidemuseoissa esitellään tyypillisesti jo vakiintuneiden taiteilijoiden teoksia ja tarjotaan nuorille tiukasti määriteltyjä raameja, joiden puitteissa toimia.

Vuosisadan rakentajien Cine Uni -tiimi haluaa jakaa taideinstituutioiden valtaa nuorille. Cine Uni on nuorille suunnattu audiovisuaalisen kuvailmaisun ohjelma, jonka kautta nuoret pääsevät esiin taiteen toimintakentällä. Projektin takana ovat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, Amos Andersonin taidemuseo ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun taiteen laitos.

Ohjelma toteutetaan työpajatyöskentelynä, joka perustuu vertaisoppimiseen. Työpajoja vetävät Aalto-yliopiston taidekasvatuksen opiskelijat, mutta perinteistä oppilaiden ja opettajien välistä hierarkiaa ei ole. Cine Uni ei halua tehdä sisältöjä nuorille, vaan mahdollistaa heidän omaa tekemistään.

Työpajaosuuden jälkeen nuorten tehdyt elokuva- tai mediataideteokset esitetään Orionin, tulevan Keskustakirjaston tai Amos Rexin elokuvateattereissa.

”Avaamalla taidelaitosten ovet nuorille jo varhaisessa vaiheessa pystymme jakamaan instituutioiden valtaa heille ja oppimaan toisiltamme”, kertoo tiimissä mukana olevan Amos Andersonin taidemuseon museolehtori Elsa Hessle.

Cine Uni ei ole suunnattu vain taiteilijan urasta kiinnostuneille nuorille, vaan tavoite on saavuttaa laajempi yleisö. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta. Tiimi toivoo, että mukaan tulee myös nuoria, joille taide ilmaisukanavana ei ole ennen tullut välttämättä edes mieleen.

”Liikkuva kuva sopii taidemuotona hyvin, koska se on kaikille tuttu sekä helposti lähestyttävä”, Hessle sanoo.

Yhteys:

elsa.hessle@amosanderson.fi / 0504677313

Tiimi:

Amos Andersonin taidemuseo
Taiteen laitos, taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu (ARTS), Aalto-yliopisto
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)