DOOers

Kuvassa vasemmalta Laura Grönqvist, Katja Lähde, Heli Ranta ja Viivi Lähde.

DOOers kannustaa opettamaan omia taitoja eteenpäin

Osaatko soittaa kitaraa? Entä puhua espanjaa tai derivoida? Oletko yläasteella, ammattikoulussa tai lukiossa?

Jos vastasit kyllä, Vuosisadan rakentajien DOOers-tiimin ratkaisu saattaa olla sinua varten. Tiimi haluaa perustaa nettiin palvelun nimeltä Duunia omalla osaamisella (DOO), jossa opetusta tarjoavat ja sitä kaipaavat nuoret kohtaavat. Nuoret saisivat DOO:n kautta arvokasta työkokemusta opettamalla muille nuorille ja lapsille osaamiaan taitoja. Samalla nuoret oppisivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan.

“Haluamme murtaa myytin siitä, että vain kympin oppilaat voivat toimia tukiopettajana. Kaikki ovat hyviä jossain”, sanoo tiimin konseptisuunnittelija Katja Lähde.

Nuori saisi opetustyöstä CV-merkinnän ja työtodistuksen, josta on hyötyä myöhemmin töitä hakiessa.

Myös opetusta saava nuori hyötyy: Toiselta nuorelta voi olla helpompi pyytää apua kuin aikuiselta. Lisäksi vertainen nuori saattaa ymmärtää nuoren oppimiseen liittyviä ongelmia aikuista paremmin.

Parhaimmillaan DOO vähentäisi työelämän ulkopuolelle jäävien nuorten määrää.

“Hyvinvoinnin keskeisimpiä elementtejä on työnteko, ja sitä kautta yhteiskuntaan kiinnittyminen. Kaikki eivät kuitenkaan saa työnteon mallia lähipiiristään – DOO:n kautta se olisi mahdollista”, Lähde sanoo.

Parhaassa tapauksessa DOO otettaisiin osaksi koulujen opetussuunnitelmaa. Siitä voisi kasvaa jopa valtakunnallinen työelämään valmentava hanke.

Kaikki tiimin jäsenet ovat äitejä, ja nuorten työllistyminen on heille omakohtainen aihe. Ajatus DOO:sta syntyi, kun tiimin jälkikasvu alkoi miettiä työnhakua.

“Haluamme, että jokainen nuori tunnistaisi omat vahvuutensa ja hyvät puolensa. Työelämä helpottuu, kun pystyt toteuttamaan itseäsi ja kertomaan, missä olet hyvä.”

Tiimi:

Heli Ranta, visuaalinen konseptisuunnittelija
Katja Lähde, konseptisuunnittelija
Laura Grönqvist, kirjoittaja, copywriter
Viivi Lähde, työvalmentaja