00

Elämän Peili ohjaa terveelliseen elämään

Kuvittele ranneke, joka mittaa kaiken, mitä kehossasi tapahtuu. Se huomaa, kun syöt hyvää ruokaa, harrastat liikuntaa tai rakastut. Ranneke oppii tuntemaan sinut ja kertoo, mitä kehosi milloinkin tarvitsee. Kuulostaa sci-filtä, mutta Vuosisadan rakentajien Elämän peili -tiimi voi tehdä tästä todellisuutta.

Elämän peili on ohjelma, joka perustuu käyttäjän kehon biologisiin tapahtumiin. Ranneke mittaa solujen erittämiä eksosomeja ja rekisteröi kehon tapahtumia niin sanotulle bioshakkilaudalle. Ruudut täyttyvät eri tavalla kun käyttäjä esimerkiksi kuulee stressaavia uutisia tai innostuu ystävän kanssa käydystä keskustelusta.

Pitkällä aikavälillä käyttäjä oppii tuntemaan kehoaan ja tarpeitaan paremmin. Hän huomaa myös kuinka erilaiset ihmissuhteet vaikuttavat häneen. Tiimi ennakoi, että Elämän peili tulee osoittamaan kuinka tärkeitä inhimilliset suhteet meille ovat.

”Tavoite on tuoda ihmisiä yhteen ja näyttää, että todella tarvitsemme toisiamme”, sanoo professori Seppo Vainio, yksi pelin kehittäjistä.

Bioshakkilautaa voi käyttää myös pelinä, joka kannustaa terveellisiin elämäntapoihin. Laudalle tulee näkyviin pelipalloja, jotka kertovat erilaisista biologisista tapahtumista pelaajan kehossa, ja uniikit tulokset voi jakaa sosiaalisessa mediassa. Vainio visioi, että hyvin uniikeista tuloksista voisi saada jopa rahapalkintoja. Pelillisyys tekee paremmista valinnoista houkuttelevia ja omasta kehosta oppimisesta hauskaa. Tiimi toivoo, että ohjelma saisi etenkin nuoria pelaajia voimaan paremmin.

”Elämän peili kannustaa nuoria uuden oppimiseen ja tutkimiseen. Se osoittaa, että elämme jännittävässä maailmassa, jossa jokaisella on vielä paljon löydettävää”, Vainio sanoo.

Yhteys:

Seppo.vainio@oulu.fi / 0407470939

Tiimi:

Seppo Vainio, koordinaattori, professori, Biocenter Oulu, InfoTech Oulu, Oulun yliopisto
Mauri Aalto, rehtori
Tuomas Aho, asianajaja
Erich Berger, Suomen Biotaiteen Seura
Tony Dunderfelt, psykologi
Leena Hakalahti, VTT
Kati Heikkilä-Huhta, Steinerkoulun opettaja
Jussi Hiltunen, VTT
Ilkka Kaisto, VTT
Petri Kuoppamäki, professori, Aalto-yliopisto
Mika Pantzar, professori, kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto
Justus Reunanen, akatemiatutkija, Biocenter Oulu, Oulun yliopisto
Jaakko Rissanen, johtoryhmän yritysyhteistyö jäsen
Juha Röning, professori, InfoTech Oulu, Oulun yliopisto
Petri Saviranta, VTT
Adama Sesay, tohtori, Cemis Kajaani
Prateek Singh, tohtoriopiskelija, Biocenter Oulu, Oulun yliopisto
Maria Smolander, VTT
Antti-Pekka Tauriainen, tuotepäällikkö, joukkueurheilu analyysi- ja testausspecialisti, TopSpot Move Oy
Vesa Virtanen, professori, johtaja, Cemis Kajaani
Ville Wittenberg, pelillistämistämisen yhteistyöjäsen, Ludocraft Oy