Integrify kotouttaa koodauksen avulla

Suomeen on tullut viime vuosina kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita, jotka joutuvat odottamaan turvapaikkapäätöstä jopa vuosia. Pakolaisaseman saaneella kestää keskimäärin viisi vuotta työllistyä. Samaan aikaan Suomen teknologiayrityksillä on huutava pula ohjelmoinnin osaajista. Tähän yhtälöön Integrify haluaa tarjota ratkaisun.

Vuosisadan rakentajat -kilpailuun osallistuvan Integrify-tiimin idea on järjestää turvapaikanhakijoille ja pakolaisille vuoden kestävä koodauksen intensiivikoulutus ja yhdistää heidät yrityksiin, jotka kaipaavat osaavaa työvoimaa.

“Jos pystymme ohjaamaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria työelämään ja vieläpä korkean tuottavuuden alalle, sillä on merkittävää yhteiskunnallista vaikutusta”, Integrifyn perustajiin kuuluva Daniel Rahman sanoo.

Kuten idean nimikin viittaa, työ on Integrifyn mielestä keino integroitua yhteiskuntaan. Koodausopetusta järjestettäisiin arkisin yhdeksästä viiteen, mikä totuttaa turvapaikanhakijoita suomalaiseen työrytmiin ja sulauttaa työn luontevaksi osaksi elämää uudessa kotimaassa. Työharjoittelu avaisi väylän työelämään ja kontakteja yrityksiin.

Integrifyn takana on osaava tiimi, jossa on kokemusta koodaamisen ohella startup-yrittämisestä sekä maahanmuuttajien ja nuorten kanssa työskentelystä. Viime vuonna Rahman kumppaneineen järjesti maahanmuuttajille koodauskoulutuksen, joka oli menestys: kaikki neljä sen suorittanutta työllistyivät. Nyt Integrifyn tavoitteena on kehittää konsepti, joka voidaan ottaa käyttöön useissa kaupungeissa.

Viiden vuoden päästä Integrifyn avulla ehkä koulutetaan jopa tuhansia ihmisiä. Opetusta voitaisiin laajentaa koodauksesta myös muuhun digityöhön.

“Olisihan se myös hienoa, jos tästä tulisi vientituonte”, Rahman sanoo.

Tiimi:

Daniel Rahman, Integrifyn perustaja ja toimitusjohtaja
Niklas Lahti, Integrifyn perustaja ja verkkopalveluyritys Nord Softwaren toimitusjohtaja
Lasse Diercks, Integrifyn perustaja ja Biddl:n toimitusjohtaja
Eyas Taha, projektikoordinaattori
Peter Vesterbacka, opetuspeliyhtiö Lightnerin brändijohtaja
Anna-Liisa Kosti-Auer, Sos-lapsikylän lastensuojelupäällikkö
Riina Vänttinen, Integrifyn ja Nord Software:n viestintäjohtaja