Loukko tekee esteettömyydestä normin tila kerrallaan

Esteettömyys tarkoittaa muutakin kuin ramppeja ja hissejä. Sukupuolittavat, psyykkiset ja muut liikuntavammojen ulkopuolella olevat esteet jäävät usein huomiota vaille. Esteellisyyden monet muodot rajaavat tuhansilta suomalaisilta nuorilta mahdollisuuksia nauttia kulttuurista, harrastaa lempiharrastuksiaan ja työskennellä haluamallaan alalla.

Vuosisadan rakentajien Loukko-tiimi haluaa luoda esimerkillisen esteettömän, turvallisen ja syrjinnästä vapaan kulttuurikeskuksen. Tilaa tullaan käyttämään muun muassa teatteriryhmän toimintaan, erilaisten klubien järjestämiseen, taidenäyttelyihin, työpajoihin ja musiikkiesityksiin. Kuka tahansa on tervetullut, ja ajatuksena on, ettei vierailijan tarvitse Loukkoon saapuessa edes miettiä estääkö jokin asia hänen pääsynsä paikalle tai osallistumisen kiinnostavaan tapahtumaan.

Fyysisen tilan lisäksi työllistymisestäkin tehdään esteetöntä. Kulttuurikeskus huomioi omassa rekrytoinnissaan ihmiset, joiden on syystä tai toisesta vaikea päästä kulttuurialalle.

Loukko perustaa myös oman median, Loukko Zinen, joka toimii verkossa sekä pari kertaa vuodessa julkaistavana painettuna lehtenä. Loukko Zine on älykäs nuortenlehti, joka osallistaa nuoria sisällön tekemiseen.

Lisäksi tiimi aikoo tarjota muun muassa esteettömyyskonsultointia sekä edistää jo olemassa olevien tilojen kehittämistä esteettömämmäksi muun muassa mobiilisovelluksen avulla. Pidemmän tähtäimen tavoitteena on luoda tilojen turvallisuudesta ja esteettömyydestä uusi normi ja tehdä erillinen esteettömyyden ajatus tarpeettomaksi.

”Itse asiassa ei ole olemassa ihmistä, johon tämä ei suorasti tai epäsuorasti vaikuta”, Loukon toiminnanjohtaja Hanna Räty sanoo.

Yhteys:

Hanna Räty
045 842 9392 / kulttuuriloukko@gmail.com

Tiimi:

Hanna Räty, toimittaja, bloggaaja, Loukon toiminnanjohtaja
Minna Maaria Nieminen, teatteri-ilmaisun ohjaaja, tuottaja
Elina Ylisuvanto, näyttelijä, ohjaaja, teatteripedagogi
Anne Lahtinen, käsikirjoittaja
Niko Mattila, tekninen tuottaja
Riikka Karjalainen, valosuunnittelija
Raimo Räty, näyttelijä
Jani Räty, datanomi ja kokemusasiantuntija
Sini Kangaspeska, Loukon keikkavastaava
Fanni Kevätniemi, autismin kirjon ihmisten ohjaaja, kehitysvammatyön asiantuntija
TMH Productions Oy, tapahtumatuotanto
Sarita Kemppainen, Loukon some-vastaava
Roosa Kuosmanen, videotuotanto
Ruska Berghäll, Loukko Zinen päätoimittaja, graafikko
Kalle Luostarinen, teatterialan ammattilainen ja sairaanhoitaja