OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalta Arttu Patolahti TMH Productions Oy:stä, Anne Lahtinen, Hanna Räty, Sini Kangaspeska, Riikka Karjalainen ja Sarita Kemppainen.

Loukko perustaa syrjinnästä vapaan kulttuurikeskuksen

Monet vähemmistö- ja marginaaliryhmiä edustavat nuoret voivat kokea nuorisoseuroissa ja -tiloissa sekä harrastusryhmissä toimimisen hankalaksi. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluva tai maahanmuuttajataustainen nuori saattaa tuntea, että omana itsenä on näissä paikoissa vaikea olla. Kehitys- tai liikuntavammaisten voi puolestaan olla hankala pysyä muiden tahdissa tai tulla hyväksytyksi osaksi porukkaa.

Vuosisadan rakentajat -kilpailussa mukana oleva Loukko on ryhmä kulttuurialan ammattilaisia, joiden aikomuksena on perustaa monikulttuurinen, poikkitaiteellinen tila tai kulttuurikeskus, jossa myös vähemmistöihin kuuluvilla nuorilla olisi turvallista olla ja toteuttaa itseään. Tila olisi kaikille avoin, syrjimisestä ja rasismista vapaa alue. Loukko on tiimin lisäksi tilan nimi.

“Loukon tarkoitus ei ole olla tukiryhmä tai harrastekerho, vaan pikemminkin kulttuurialusta, jossa myös marginaaliryhmiin kuuluvilla on tasa-arvoinen mahdollisuus tehdä ja kuluttaa taidetta”, kertoo Loukon toiminnanjohtaja Hanna Räty.

Loukkoon kaavaillaan vammaisten teatteriryhmää, ammattitaidetta esittelevää galleriaa, alakulttuurien keikkapaikkaa sekä esiintymistilaa, jossa järjestettäisiin esimerkiksi drag queen -esityksiä.
Räty toivoo, että Loukko voisi työllistää mahdollisimman monta vähemmistöryhmiin kuuluvaa nuorta.

“Esimerkiksi vammaisten on todella vaikea työllistyä, etenkin kulttuurialalla, vaikka se on monen intohimo. Haluamme tarjota yksilöille heidän osaamisensa ja kiinnostuksensa mukaisia työpaikkoja.”

Ideaalitilanne olisi Rädyn mukaan se, että ajatus turvatilasta tekisi itsensä ajan kuluessa tarpeettomaksi ja Loukko asemoituisi tasokkaaksi kulttuurikeskukseksi. Hän toivoo, että syrjinnästä vapaista alueista ei tulevaisuudessa tarvitsisi puhua ollenkaan. Siitä pitäisi tulla normi.

“Nuorten tulisi kohdata toisensa ihmisinä, ei ensisijaisesti vaikkapa vammana tai sukupuolena.”

Tiimi:

Hanna Räty, toimittaja, bloggaaja, Loukon toiminnanjohtaja
Minna Maaria Nieminen, teatteri-ilmaisun ohjaaja, tuottaja
Elina Ylisuvanto, näyttelijä, ohjaaja, teatteripedagogi
Anne Lahtinen, käsikirjoittaja
Niko Mattila, tekninen tuottaja
Riikka Karjalainen, valosuunnittelija
Raimo Räty, näyttelijä
Jani Räty, datanomi ja kokemusasiantuntija
Sini Kangaspeska, Loukon keikkavastaava
Fanni Kevätniemi, autismin kirjon ihmisten ohjaaja, kehitysvammatyön asiantuntija
TMH Productions Oy, tapahtumatuotanto
Sarita Kemppainen, Loukon some-vastaava
Roosa Kuosmanen, videotuotanto