Someturva

Kuvassa vasemmalta Minttu Salminen, Jenny Rontu ja Suvi Uski.

Someturva tarjoaa lakipalvelun vihapuheen pysäyttämiseksi sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa kiusaamisen tai herjaamisen voi piilottaa nimimerkin taakse. Ikävän kommentin tai henkilökohtaisten kuvien lähettäminen eteenpäin voi tapahtua jopa puolihuolimattomasti, kun oman teon vaikutusta toiseen ihmiseen ei näe. Kiusaamisen kohteena oleva on monesti somessa voimaton: Kenen puoleen kääntyä pyytämään apua? Mikä on laitonta ja mikä ei?

Vuosisadan rakentajat -kilpailun finalistitiimi Someturva haluaa pysäyttää sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vihapuheen. Tiimi aikoo kehittää mobiilisovelluksena toimivan digitaalisen lakipalvelun nimeltä Someturva App.

“Nuoret tulevat usein kysymään, miten sosiaalisen median konfliktitilanteita voi viedä eteenpäin. Tällä hetkellä ei ole tarjolla konkreettisia välineitä, joilla niihin voisi puuttua”, kertoo Someturvan jäsen, koulukuraattorina toimiva sosiaalipsykologi Minttu Salminen.
Kiusauksen kohteena ollut nuori voi Someturva Appin välityksellä kysyä neuvoa juristilta. Juristi arvioi tilanteen lainsäädännön näkökulmasta ja kertoo, miten asiassa tulisi edetä. Tarvittaessa palvelu tarjoaa oikeudellista sovittelua konfliktin osapuolille.

Someturva on kolmen sosiaalipsykologin muodostama tiimi. Tiimin jäsenillä on tietotaitoa lakiasioista, konfliktien ratkaisemisesta ja identiteetin rakentumisesta.

“Tiedämme, minkälaisia vaikutuksia kiusaamisella on ihmisten kasvuun ja kehitykseen: se ei pelkästään vaikuta ihmissuhteisiin vaan myös ihmisen käsitykseen omasta itsestä. Nuoret eivät saa jäädä tämän kanssa yksin”, Salminen sanoo.

Tiimi toivoo, että Someturva Appin avulla kynnys kiusaamiseen sosiaalisessa mediassa kasvaisi. Jos omilla teoilla on myös somessa seurauksia, inhottavan viestin tai kuvan lähettämistä miettii kahteen kertaan.

Someturvalla on nuorille selkeä viesti:
“Älä jää yksin! Kaikkea ei tarvitse osata ratkaista itse. Uskalla pyytää apua”, Salminen sanoo.

Tiimi:

Minttu Salminen, sosiaalipsykologi, koulukuraattori
Jenny Rontu, sosiaalipsykologi, juristi
Suvi Uski, sosiaalipsykologi, toimitusjohtaja, Cohentamo Oy