Someturva tarjoaa lakipalvelun vihapuheen pysäyttämiseksi sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisessa mediassa kiusaamisen tai sopimattoman käytöksen voi piilottaa nimimerkin taakse. Nuorten kynnys puhua asiasta aikuiselle on korkea. Suurin osa ikävistä tapauksista jää kokonaan käsittelemättä, vaikka joskus kiusaaminen voi täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit..

Vuosisadan rakentajien Someturva-tiimi haluaa pysäyttää sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vihapuheen. Someturva on lakipalvelua tarjoava mobiilisovellus, josta nuori voi hakea apua kohtaamaansa sopimattomaan käytökseen.

Suurin osa sosiaalisen median rikoksista on asianomistajarikoksia, jotka voidaan hoitaa sovittelulla. Nuoren pyynnöstä Someturva lähettää rikoksen tehneelle sovittelupyynnön ja mahdollistaa sovittelun.

Sosiaalisessa mediassa tapahtuu myös harvoin yleisen syyttäjän alaisia rikoksia, joita ei voida ratkaista sovittelulla. Näitä ovat esimerkiksi seksuaalirikokset. Tällöin Someturva ottaa uhriin nopeasti yhteyttä ja kertoo, miten hän voi toimia.

Jos tapaus ei täytä rikoksen tuntomerkkejä, uhrille tarjotaan mahdollisuus keskustella tapauksesta Someturva-chatissa. Tapaus voidaan laittaa seurantaan, ja uhri voi myös saada apua pyytämällä itselleen Someturva-kummin.

Kaikissa tapauksissa Someturva toimii nuoren tukena. Tiimi toivoo, että tarjoamalla apua nuorten somettajien oikeusturva paranee.

“Älä jää yksin! Kaikkea ei tarvitse osata ratkaista itse. Uskalla pyytää apua”, Someturvan jäsen, koulukuraattori Minttu Salminen sanoo.

Yhteys:

minttu.salminen@someturva.fi

Tiimi:

Minttu Salminen, sosiaalipsykologi, koulukuraattori
Jenny Rontu, sosiaalipsykologi, juristi
Suvi Uski, sosiaalipsykologi, toimitusjohtaja, Cohentamo Oy