Työalusta auttaa nuoria löytämään unelmiensa urapolun

Suomessa 15 prosenttia nuorista ei jatka opiskelua peruskoulun jälkeen. Suuri osa heistä syrjäytyy. Vuosisadan rakentajien Työalusta-tiimin Juha Koivunen uskoo  syrjäytymisen johtuvan siitä, että nuoret eivät yksinkertaisesti löydä omaa paikkaansa yhteiskunnassa.

Työalusta pyrkii ehkäisemään syrjäytymistä ja parantamaan kaikkien nuorten minäkuvaa auttamalla heitä ura- ja koulutusvalinnoissaan. Tiimin kehittämä digitaalinen alusta ei työnnä oppilaita yhteen tiettyyn suuntaan, vaan näyttää heille kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia maailmassa on.

”Nuorille täytyy antaa perspektiiviä siihen, mitä kaikkea työelämässä voi tehdä”, Koivunen kertoo.

Mahdollisuuksien kartoittamisen helpottamiseksi nuori luo Työalustassa profiilin ja rakentaa portfolion esimerkiksi kiinnostuksen kohteistaan, koulutöistään tai TET-harjoitteluistaan. Profiilin avulla nuorelle muodostuu Pro-identiteetti, ja hänen on helpompi hahmottaa tämänhetkisen elämänsä ja haluamansa tulevaisuuden välistä suhdetta.

Tavoitteena on, että Työalusta saavuttaisi nuoret yläasteen opinto-ohjauksen kautta. Näin varmistetaan, että kaikki löytävät palvelun. Opinto-ohjaaja ei kuitenkaan ota pääroolia, vaan Työalustassa nuoret mentoroivat ja jakavat oppimaansa toisilleen. Työalustan ansiosta voidaan varmistaa, että yksikään nuori ei jää urapohdintojensa kanssa yksin.

Yhteys:

juha@tyoalusta.fi

Tiimi:

Daniel Koivunen, lukiolainen, nuorten vertaismentoritoiminnan rakentaminen
Juha Koivunen, tuotekehitys, uudet yhteistyö-ja toimintamallit
Janne Kallio, opinnollistamisasiantuntija, nuorisotyöntekijä
Harri Jussila, markkinoinnin ja mainnonnan ammattilainen, valmentaja/opettaja, koripalloseuran toiminnanjohtaja
Mikko Siippainen, opinto-ohjaaja, kouluyhteistyö, pedagogi
Simo Lahtinen, sosiaalisten innovaatioiden kehittäjä ja verkostojen rakentaja
Laaja yhteistyöverkosto, jossa mukana muun muassa Smart Tampere -ohjelma, Tampereen kaupungin nuorisopalvelut ja seurakunnat sekä Tampereen Kauppakamari