Vaihtoviikko

Kuvassa Saana Klemola ja Anni Valkola.

Vaihtoviikko järjestää koululaisille Suomen sisäisen vaihto-ohjelman

Sosiaaliset kuplat ovat erityisesti sosiaalisen median aikana vahvistunut ilmiö. Ihmiset viettävät aikaa ja keskustelevat vain samanlaisten ja samasta arvomaailmasta tulevien ihmisten kanssa. Se vaikeuttaa asioiden tarkastelemista eri näkökulmista. Seurauksia voivat isossa mittakaavassa olla Brexitin ja Donald Trumpin kaltaiset yllätykset.

Vuosisadan rakentajat -tiimi Vaihtoviikko haluaa puhkaista sosiaaliset kuplat jo kouluiässä. Tiimi tahtoo järjestää Suomen sisäisen viikon pituisen vaihto-ohjelman, jonka aikana koululaiset tutustuvat elämään jossain toisessa suomalaisessa koulussa. Vaihtoviikko antaa nuorelle mahdollisuuden kurkistaa ikätovereidensa arkeen toisella puolella maata.

“Jos viettää aikaa aina samanlaisen tyyppien kanssa, voi olla vaikea ymmärtää muista taustoista tulevia ihmisiä. Haluamme saada nuoret havahtumaan kuplien olemassaoloon ja tarjota työkaluja niiden ymmärtämiseen ja kohtaamiseen”, kertoo tiimin jäsen Saana Klemola.

Viikon aikana vaihto-oppilaat osallistuisivat vaihtokoulun lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen ja isäntäkoulun oppilaiden ideoimaan vapaamuotoiseen ohjelmaan. Ohjelman suunnittelu antaa myös vastaanottaville oppilaille ajattelemisen aihetta: heidän on pohdittava asioita saapuvan henkilön näkökulmasta. Millaista on tulla ulkopuolelta osaksi uutta yhteisöä? Miten vaihto-oppilaille tehdään mahdollisimman tervetullut olo?

Tiimillä on ratkaisun kehittämisen kannalta monipuoliset osaamisalueet. Mukana on koulumaailman ymmärrystä tiimiin tuovat luokanopettaja ja erityisopettaja, hyvinvointia lisäävien ratkaisujen kehittämiseen erikoistunut palvelumuotoilija sekä tiimin viestiä eteenpäin vievä viestintäsuunnittelija.

Tiimi tahtoo kehitellä vaihtoviikkoa eteenpäin yhdessä nuorten kanssa, jolloin se vastaisi mahdollisimman hyvin nuorten tarpeisiin ja innostaisi heitä lähtemään siihen mukaan.

“Haluamme olla pikemminkin vaihtoviikon mahdollistajia kuin päättää yksin, miten se toimii.”

Saana Klemola kannustaa nuoria olemaan rohkeita ja tutustumaan muihin ihmisiin ennakkoluulottomasti.

“Älkää pelätkö! Ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla on syynsä siihen, miksi he ovat sellaisia kuin ovat. Älä jumitu omaan bunkkeriisi vaan ota niistä syistä selvää. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä, mutta voit yrittää ymmärtää.”

Tiimi:

Saana Klemola, viestintäsuunnittelija
Anni Valkola, palvelumuotoilija
Anni Lonka, luokanopettaja
Saara Valkola, erityisopettaja