Kirjoittaminen on oiva itseilmaisun keino, mutta myös avain monenlaisiin ammatteihin. RT Litin järjestämässä työpajassa rodullistetut nuoret naiset ja tytöt kuulivat, millaista on työskentely kirjallisuus- ja kustannusalalla.
“Joka päivä, kun lähden kotoa ulos musliminaisena, kohtaan monenlaisia asioita. Se ei ole ikinä yksinkertaista, ja siitä haluaisin kirjoittaa”, sanoi 20-vuotias Hafsa Guled.
Guled oli mukana Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun finalistitiimi RT Litin järjestämässä luovan kirjoittamisen työpajassa. Kirjailijan urasta haaveileva nuori nainen oli etsinyt samankaltaista kurssia jo pitkään, mutta vastaavaa toimintaa oli vaikeaa löytää tai se osoittautui liian kalliiksi.
“Tällainen maksuton, avoin toiminta on tosi tärkeää. Rodullistamisesta on vaikea puhua, mutta kirjoittamalla saa viestin eteenpäin. Ensimmäinen kirjani voisikin kertoa musliminaisen arjesta”, Guled kertoi.
Eniten Guled odotti päivän toiminnallista osuutta, jossa 14-29-vuotiaat ryhmäläiset pääsivät testaamaan taitojaan erilaisissa kirjoitusharjoituksissa. Kirjoittamiseen nuoret saivat eväitä kirjailija Ranya Paasoselta. Paasonen kävi läpi muun muassa sitä, millaisia vaikeuksia hän on itse urallaan kohdannut.
“Tärkein oppini on, ettei hyvää kirjoittajaa tarvitse aina ajatella hyvänä tarinankertojana. Hyvä tarina saattaa syntyä muunkin kuin ennalta kuvitellun juonen kautta. Se voi saada alkunsa jostakin havainnosta, tunteesta tai tapahtumasta”, Paasonen sanoi.
Ennen kirjoitusharjoituksia osallistujat saivat kuulla vinkkejä kustannusalalle työllistymisestä kustantamo S&S:n kustannuspäällikkö Mirjam Ilvakselta.
Ilvas muun muassa kertoi, miten ja millaisella koulutuksella alalle useimmiten työllistytään. Hän avasi myös sitä, miten kustantamot valitsevat uusia kirjailijoita riveihinsä. Neuvoja tuli myös siihen, miten omaa kirjoittamista kannattaa lähestyä, jos mielii kirjailijan uralle.
“Kannattaa lukea ja kirjoittaa paljon. Niiden avulla harjaantuu kirjoittajana. Kun tarjoaa tekstiään kustantamolle, pitää olla selvät sävelet siitä, mitä haluaa sanoa ja kenelle”, Ilvas ohjeisti.
17-vuotias Noora Rantola yllättyi siitä, miten paljon hyviä ja konkreettisia neuvoja työpajasta sai. Erityisen iloinen hän oli siitä, että rodullistetuille naisille ja tytöille järjestetään kirjoittamiseen kannustavaa toimintaa.
“On tärkeää, että näistä asioista puhutaan, ja että saa mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Minulle kirjoittaminen on juuri itseilmaisua, sen kautta voin heijastaa itseäni ja yhteiskuntaa”, Rantola pohti.
RT Litin työpaja keräsi kustantamo S&S:n tiloihin 13 osallistujaa, joista monet olivat ensimmäistä kertaa mukana Ruskeat tytöt -median järjestämässä toiminnassa.
“Todella hienoa saada ihan uusia tyyppejä innostumaan kirjoittamisesta. Sana työpajasta oli levinnyt paljon somen kautta”, Ruskeiden tyttöjen päätoimittaja Koko Hubara iloitsi.
“Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”, hän jatkaa.