Tarja Halonen: ”Rakenna vaikka hitaasti, kunhan rakennat.”

Kira Keini

Elämän peili -tiimin jäsen Prateek Singh esittelemässä tiimin ratkaisua presidentti Tarja Haloselle.


Bootcamp-leirin toisena päivänä tiimit pääsivät keskustelemaan ideoistaan ja nuorten hyvinvoinnista presidentti Tarja Halosen kanssa.

Kuvat: Annamari Tolonen

Vuosisadan rakentajien bootcamp-leiri huipentui perjantaina presidentti Tarja Halosen vierailuun. Presidentti saapui leirille seuraamaan tiimien pitch-esityksiä, antamaan niistä palautetta sekä inspiroimaan kovan työn tehneitä finalisteja.

“Pitää olla yhdistelmä rohkeutta ajatella uusiksi, keksiä itse ja esittää hullujakin ideoita, mutta lisäksi on oltava tavattoman kärsivällinen”, Halonen neuvoi tiimejä pitchien jälkeen.

Presidentti Halonen vaikuttui tiimien ratkaisuista ja Vuosisadan rakentajat -kilpailusta.

“Tämä on erinomainen tapa löytää uusia ideoita ja oppia kehittämään niitä – hyvä idea on yleensä vasta hiomaton timantti. Olen erittäin vaikuttunut, että olette saaneet aikaan pitkän prosessin pelkän kertapamauksen sijaan. On tärkeää oppia tekemään työtä ideansa kanssa.”

Pitch-esitysten jälkeen tiimit pääsivät keskustelemaan presidentti Halosen kanssa ideoistaan ja nuorten hyvinvoinnista. Presidentti kannusti tiimejä tekemään sinnikästä työtä tavoitteiden saavuttamiseksi.

“Oppikaa virusajattelu: Jos joku työntää teidät ulos ovesta, tulkaa sisään ikkunasta. Olkaa valmiita muuntautumaan.”

Presidentti Tarja Halonen keskustelemassa Vuosisadan rakentajat -kilpailun tiimien kanssa.

Presidentti Halosen mielestä on tärkeää, että nuorilla ja myös vanhemmilla on mahdollisuus vaihtaa suuntaa, jos siltä tuntuu. Tämä tulisi ottaa huomioon muun muassa opetuksen suunnittelussa.

“Jos tekee 14-vuotiaana väärän päätöksen, ei tarvitse kääntyä takaisin – rappusissa voi jatkaa ylöspäin. Koko ajan tulee vastaan uusia asioita, joissa haluaa olla mukana ja oppia. Meidän pitäisi järjestää sellainen oppimisjärjestelmä – mieluummin kuin koulujärjestelmä –, jossa voi luontevasti vaihtaa alaa.”

Keskustelussa käsiteltiin myös maailmanrauhaa. Presidentti Halosen mukaan rauha tarkoittaa sodan poissaolon lisäksi rakenteellista rauhaa: Sitä, että yksikään sukupolvi tai ryhmä ei koe oloaan syrjäytetyksi yhteiskunnassamme.

“Jokaisella sukupolvella on oikeus kohtuulliseen elämään. Jokaisen ihmisen elämää on kunnioitettava, vaikka rauhan saavuttaminen kestäisi vähän pidempään. Siten saadaan aikaan myös kestävämpi rauha.”

Muutos on joskus hidasta, mutta luovuttaa ei saa.

“Rakenna vaikka hitaasti, kunhan rakennat.”

Presidentti Tarja Halonen ojensi palkinnon bootcampin parhaan pitchin pitäneelle Homma himaan -tiimille.