Oletko tunnistanut nuorten elämästä ongelman ja sinulla on upea idea, jolla sen ratkaiset? Hyvä! Sitten jäljellä on vain kaksi asiaa: tiimin muodostaminen ja hakemuksen täyttäminen. Viikossa ehtii paljon, kun ryhtyy heti toimeen.
Tiimi
Jotta ratkaisut olisivat mahdollisimman toimivia, tiimeissä tulee olla vähintään kolme organisatorista tahoa tai henkilöä. Jos porukkaa ei löydy omasta takaa, liity oitis etsimään tiimiisi sopivia jäseniä. Ota rohkeasti puhelin käteen ja soita tiimistäsi puuttuvalle henkilölle. Voit käyttää tätä esitystä Vuosisadan rakentajista kertomiseen. Kilpailu kiinnostaa varmasti monia, joten tiimin kokoamisen ei pitäisi olla vaikeaa!
Seuraavaksi täytyy johtaa tiimi voittoon. Kun aikaa on vähän, jonkun pitää ottaa päävastuu siitä, että hakemus lähetetään ajallaan. Hakuaika umpeutuu 1.2.2017 klo 23.59, mutta älkää jättäkö hommaa viimeiseen minuuttiin.
Hakemuksen teko
Nyt teillä on timanttinen tiimi kasassa, ja alatte muotoilla upeaa ratkaisuideaanne kirjalliseen muotoon. Kaikkien hermoja säästää, kun käytössä on hyvät työkalut: Sähköpostin sijaan kannattaa ottaa käyttöön vaikka Google Docs, jossa voitte yhdessä muokata samaa dokumenttia.
Hakulomake on kevyt, mutta sen täyttämiseen kannattaa silti käyttää aikaa. Haastekilpailun hakemus on kuin vanhanajan kosiokirje. Molemmat osapuolet –hakemuksia arvioivat säätiöt ja tuomaristo sekä hakijat – suhtautuvat jo valmiiksi myönteisesti toisiinsa, mutta naimaehdokkaan täytyy vielä osoittaa oma erinomaisuutensa kilpakosijoihin verrattuna.
Hakemuksen tekijän check list:
– Tee taustatyö huolella. Lue kilpailun säännöt kokonaan ja varmista, että ymmärrät, mitä tiimiltä edellytetään ja mitä hakuehdoista on kerrottu. Tutustu haastekilpailua tukeviin säätiöihin ja niiden tarkoituksiin. Voit löytää ratkaisuideaasi uusia näkökulmia, jotka tukevat myös säätiöiden toimintatarkoituksia.
– Ole konkreettinen. Muista, että lukija ei tiedä sinusta tai ideastasi mitään. Ole selkeä ja vastaa peruskysymyksiin. Ketkä tai mitkä tekevät, mitä, missä, milloin, miten ja miksi? Kerro, mitä tiimisi jäsenet konkreettisesti tekevät. Oppiarvo tai ammattinimike ei vielä kuvaa, mitä osaamista ja millaisia tekijöitä tiimissä on. Luetuta täytetty hakemus ystävilläsi. Jäivätkö heille mieleen tekstisi oleelliset asiat? Jos vastaus on ei, niitä tuskin muistaa tuomaristokaan.
– Kirjoita ytimekkäästi. Kerro vain se, mikä on oleellista ratkaisuideasi ymmärtämisen kannalta. Kaikkea vastaustilaa ei ole tarkoitus käyttää. Vältä jargonia. Halutessasi voit jättää hakemukseen liitteitä, mutta arviointi tapahtuu ensisijaisesti hakulomakkeen kysymysten kautta eikä kaikkia liitteitä välttämättä ehditä lukea.
– Miksi juuri sinä? Kerro, miksi ja mihin juuri sinun ratkaisusi tarvitsee tämän haastekilpailun antamaa kehitystukea ja rahoitusta? Osoita, että juuri teidän tiimissänne on paras osaaminen ratkaisun kehittämiseen.
– Hurmaa lukija! Kerro ratkaisuideasi ensimmäisessä lauseessa niin selkeästi ja vetävästi, että lukija haluaa heti kuulla lisää. Välitä lukijalle uskosi ratkaisuun ja intosi kehittää sitä. Ajattele isosti – näytä että olet rakentamassa ratkaisua, joka muuttaa maailmaa.
– Muista ne tylsät perusjutut: Lähetä hakemus ajoissa, viimeistään 1.2. klo 23.59. Tarkista, että olet vastannut kaikkiin kysymyksiin. Ovathan yhteystiedot mukana ja oikein?
Aina huippuhakemuksetkaan eivät pääse jatkoon, kun kovatasoisia hakijoita ja nerokkaita ideoita on paljon. Älä lannistu, vaan yritä uudelleen – vaikkapa säätiöiden perinteisten hakukierrosten kautta (www.aurora-tietokanta.fi).
Onnea matkaan ja kohti parempaa tulevaisuutta!
Liisa Suvikumpu
Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta