RT Lit uppmuntrar rasifierade flickor att bli skribenter

Många branscher lyckas inte bjuda rasifierade flickor på yrkesmässiga förebilder. Till exempel inom journalistik och skönlitteratur är bara en bråkdel av aktörerna annat än vita finländare.

Sekelskaparnas team RT Lit (förkortning av orden Ruskeat Tytöt Literature d.v.s. Bruna Flickors Litteratur) grundar en avgiftsfri skrivarskola för rasifierade flickor. Avsikten är att ordna klassrumsundervisning på kvällar och helger och i programmet ingår även besök på förlag och mediehus. Lärarkåren består av rasifierade journalister, författare och annat branschfolk.

RT Lits utbildningsprogram varar i ett år och är indelad i två linjer: journalistik och skönlitteratur. Målet är att 30 flickor som brinner för skrivande ska få börja på skolan årligen. Vid sidan av undervisning i klassrum ingår utbildning över nätet, som är tillgänglig för alla intresserade.

Många vita förlagsredaktörer är intresserade att publicera rasifierade författare, men vet inte var sådana går att hitta. Att skicka in en text till ett förlag eller en tidning kan kännas svårt för en ung person, särskilt om hon aldrig ser andra än typiskt finländska namn eller bilder på personer som liknar henne i samband med finska tidningsartiklar eller på bokpärmar.

“Ungdomarna har ett behov att relatera till sin omgivning. Ifall vi saknar representation går vi miste om en hel del talang”, säger chefredaktören, författaren och översättaren Koko Hubara på RT Lit.

Kontakt:

info@ruskeattytot.fi

Teamet:

Koko Hubara, chefredaktör, Ruskeat Tytöt
Caroline Suinner, AD, Ruskeat Tytöt
Mona Eid, administrativ koordinator, Ruskeat Tytöt
Mirjam Ilvas, förlagschef, Schildts & Söderströms förlag
Anna Kivekäs, förlagsredaktör, Schildts & Söderströms förlag
Sanna Heikkinen-Velican, direktör för Flickornas hus i Vanda
Meriam Juvonen, handledare på Flickornas hus i Vanda
Mari Uusitalo-Herttua, direktör för Flickornas hus i Helsingfors
Sophia Wekesa, handledare för kultursensitivt arbete vid Flickornas hus i Helsingfors