Someturvas lagtjänst ska stoppa hatpratet på sociala medier

På sociala medier är det enkelt att slänga ur sig glåpord eller mobba bakom en anonym signatur.  Unga har ofta en hög tröskel att tala till vuxna om sådant som sker virtuellt. Största delen av de otrevliga händelserna granskas inte, trots att en del av mobbningen tydligt uppfyller kriterierna för brott.

Sekelskaparnas team Someturva (finska för Sometrygghet) vill stoppa hatpratet på sociala medier. Someturva är en lagtjänst i mobilen som den unga kan använda för att veta hur man borde förhålla sig till olämpligt beteende.

Största delen av brotten på sociala medier är målsägandebrott som kan lösas genom medling. På den ungas begäran skickar Someturva ett medlingsförslag till personen som gjort sig skyldig till brottet och på detta vis blir det möjligt för parterna att förhandla.

Vissa av brotten på sociala medier är brott som leds av den allmänna åklagaren och kan inte lösas genom medling, som till exempel sexualbrott. I detta fall kontaktar Someturva offret direkt och föreslår vidare åtgärder.

Ifall fallet inte uppfyller förutsättningarna för ett brott har offret möjlighet att diskutera händelsen på Someturva-chatten. Someturva-teamet kan följa upp fallet och offret kan också få hjälp genom att ansöka om en Someturva-fadder.

Vad fallet än klassificeras som, fungerar Someturva som den ungas stöd. Teamet hoppas att möjligheten att få hjälp kommer att förbättra rättsskyddet hos unga användare av sociala medier.

”Bli inte ensam! Du behöver inte kunna lösa allt själv. Våga be om hjälp”, säger Someturva-medlem och skolkurator Minttu Salminen.

Kontakt:

minttu.salminen@someturva.fi

Teamet:

Minttu Salminen, socialpsykolog, skolkurator
Jenny Rontu, socialpsykolog, jurist
Suvi Uski, socialpsykolog, vd för Cohentamo Oy