Tule mukaan rakentamaan nuorille parempi uusi vuosisata.
Miten Suomen nuoret voivat? Mitä uusia mahdollisuuksia nuoret haluavat ja tarvitsevat? Miten nuoret voisivat olla vielä onnellisempia?
Vuosisadan rakentajat on kaikille avoin haastekilpailu, joka keskittyy nuoriin. Etsimme ideoita, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Parhaan ratkaisun kehittänyt tiimi saa säätiöiltä merkittävän rahoituksen ideansa toteuttamiseen. Kilpailu on 44 suomalaisen säätiön ja rahaston yhteinen lahja satavuotiaalle Suomelle.
Vuoden kestänyt Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu päättyi sunnuntaina 1. lokakuuta voittajien julkistukseen. Suomalaiset säätiöt antoivat 100-vuotiaalle Suomelle ikimuistoisen lahjan palkitsemalla viisi nuorten hyvinvointia parantavaa ratkaisua yhteensä 2,45 miljoonalla eurolla. Palkintosumma on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Suomalainen teknologia-alan Millenium-palkinto on miljoona euroa, ja koko maailmassa tunnettu Nobel-palkinto jää alle miljoonan euron. Lisäksi missään muualla maailmassa … Jatka artikkeliin Säätiöiden haastekilpailu ratkesi: ainutlaatuinen palkintosumma, liki 2,5 miljoonaa euroa, nuorten hyväksi
Näin kilpailu eteni:
Kilpailu aukeaa 1.10.2016
Ilmoita idea 1.2.2017 mennessä
Kehitysvaihe käynnistyy 9.3.2017
Kehitä ratkaisua
Voittajat julki 1.10.2017
Vuosisadan rakentajien finalistitiimit kehittävät nuorille parempaa tulevaisuutta!
Haaste
Tässä haastekilpailussa etsitään ratkaisuja, jotka rakentavat nuorten parempaa tulevaisuutta. Kehitä siis ratkaisu, joka lisää 10–26-vuotiaiden nuorten ja heidän jokapäiväisessä elämässä mukana olevien ihmisten kykyä tukea nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Ratkaisu voi liittyä mihin tahansa nuorten elämän osa-alueeseen, kuten kouluun, koulutukseen ja osaamiseen, vapaa-aikaan, kotioloihin tai työhön.
Kyvyllä tukea nuorten hyvinvointia tarkoitetaan tässä esimerkiksi itsetuntemukseen, elämän- ja taloudenhallintaan, ihmissuhdetaitoihin ja terveyteen liittyviä taitoja, joiden avulla nuoret itse ja heidän elämässään läsnä olevat ihmiset voivat tukea nuorten sosiaalista, psyykkistä tai fyysistä hyvinvointia.
Yhteiskunnallisella osallisuudella tarkoitetaan tässä toimintaa ja osallisuuden tunnetta jossain yhteisössä esimerkiksi opiskelun, työn, harrastus- tai järjestötoiminnan kautta.
Nuorten jokapäiväisessä elämässä mukana olevilla ihmisillä tarkoitetaan tässä esimerkiksi perhettä ja sukua, ystäviä, opettajia, naapureita, harrastuksien opettajia ja valmentajia sekä muita ihmisiä, joiden kanssa nuori on tekemisissä arjessaan.
Ratkaisut voivat olla esimerkiksi uusia yhteisöjä ja vertaisryhmiä, fiksuja toimintatapoja, teknologisia sovelluksia tai toimivia palveluita.
Kuka voi osallistua?
- Vuosisadan rakentajat on kaikille avoin haastekilpailu. Haastekilpailuun osallistutaan tiiminä, jonka jäsenenä tulee olla vähintään kolme henkilöä tai tahoa. Tiimin maksimikokoa ei ole määritelty. Tiimin jäsen voi olla organisaatio tai luonnollinen henkilö.
- Tiimin jäsenistä vähintään yhden jäsenen tulee olla joko voittoa tavoittelematon rekisteröity yhdistys, säätiö, valtiollinen tai kunnallinen julkinen toimija tai yksityishenkilö. Muut tiimin jäsenet voivat olla yksityishenkilöitä tai vapaasti minkä tahansa muotoisia juridisia toimijoita tahansa.
- Hakemuksen voi jättää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Kilpailijan matka
Mitä haastekilpailuun osallistuminen sitten käytännössä tarkoittaa?
Tutustu ensin haasteeseen sekä mukana oleviin säätiöihin. Mieti sitten idea, joka vastaa haasteeseen. Kerää idean ympärille tiimi, jossa on mukana vähintään kolme eri henkilöä tai organisaatiota. Liity Facebookissa ryhmään . Ryhmä on kaikkien kilpailusta kiinnostuneiden kohtaamispaikka, josta voit löytää tiimikumppaneita.
Muista jättää hakemus 1.2.2017 mennessä. Sen jälkeen tuomaristo valitsee finalistitiimit. Jos pääset finaaliin, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti. Finaaliin päässeet tiimit julkistetaan maaliskuun 2017 alussa.
Finalistien matka käynnistyy 9.3.2017, jolloin tiimit esittelevät ideansa säätiöille. Sen jälkeen lähdetään yhdessä kaksipäiväiselle boot camp -leirille 16.–17.3., jolla yövytään ja kehitetään ratkaisuja intensiivisesti. Sen jälkeen kokoonnumme kerran kuussa työpajoihin, joissa työskennellään aina eri aiheen parissa. Työpajat järjestetään 5.4., 17.5. ja 16.8. n. klo 16-19. Jokaisessa työpajassa tiimien ideat kehittyvät ja etenevät kohti oikeaa, toteutettavaa ratkaisua.
Kilpailun finaali eli Ratkaisujen ilta on 6.9.2017. Siellä tiimit esittelevät viimeistellyt ratkaisunsa tuomareille. Sen jälkeen tuomaristo vetäytyy valitsemaan voittajat, jotka julkistetaan loppujuhlassa 1.10.2017.
Siitä voittajien työ vasta alkaa: he ryhtyvät tekemään palkintorahalla ratkaisusta totta.
Millainen ratkaisu voi voittaa?
Haastekilpailuun valittuja ratkaisuehdotuksia arvioidaan näillä kriteereillä:
- Uutuus: Ratkaisun tulee olla uusi omassa kontekstissaan. Ratkaisu on joko täysin uusi tai se hyödyntää, yhdistää tai soveltaa uudella tavalla olemassa olevaa ratkaisua tai ratkaisuja. Tiimiin tulee kyetä selvästi osoittamaan, mikä ratkaisussa on uutta. Ratkaisu ei ole hakukelpoinen, jos se voidaan katsoa selväksi kopioksi olemassa olevasta ratkaisusta. Ensimmäisessä hakuvaiheessa hakijoiden odotetttiin myös osoittavan, miten haastekilpailuun osallistuminen voi hyödyttää heidän ratkaisunsa kehittymistä (esim. palkintoraha, mentorointi, verkostot, näkyvyys tai muu vastaava)
- Vaikuttavuus: Ratkaisu lisää merkittävällä tavalla nuorten ja heidän jokapäiväisessä elämässään läsnä olevien ihmisten kykyä tukea nuorten hyvinvointia ja osallistumista yhteiskunnassa. Ratkaisun kehittäneellä tiimillä on kriteeristö tai mittaristo, joilla ratkaisun vaikuttavuutta voidaan arvioida.
- Yhdessä kehittäminen ja testaaminen: Ratkaisu on kehitetty ja sitä on testattu yhdessä ratkaisun kannalta oleellisten ryhmien, kuten nuorten, kanssa.
- Monistettavuus, levitettävyys ja kestävyys: Ratkaisu voidaan monistaa ja sitä voidaan levittää kansallisesti tai kansainvälisesti. Ratkaisun on mahdollista toimia myös sen jälkeen, kun kilpailun palkintoraha on käytetty.
- Toteutettavuus: Ratkaisu on realistisesti toteutettavissa sitä kehittävän tiimin toimesta ja ratkaisua on testattu jo kilpailun kehitysvaiheen aikana. Tiimin jäsenillä tulee olla vahvaa ja monipuolista osaamista, jolla se pystyy uskottavasti toteuttamaan ratkaisunsa. Jos tiimin osaamisessa oli hakuvaiheessa ratkaisun toteuttamisen kannalta puutteita, tiimi sitoutui hankkimaan tätä osaamista joukkoonsa, jos se tuli valituksi kilpailun kehitysvaiheeseen.
Blogissa
Vuosisadan rakentajat -kilpailun bootcamp-leirillä finalistitiimit kehittävät kahden päivän aikana ratkaisujaan intensiivisesti eteenpäin. Kuvat: Annamari Tolonen Talvi näytti väistyneen kertaheitolla, kun Vuosisadan rakentajien finalistit saapuivat Sannäsin kartanolle aurinkoiseen Porvooseen. Tiimit aloittivat ratkaisujen kehittämisen kaksipäiväisellä bootcamp-leirillä. “Teidän hankkeissanne on sellaista intohimoa, joka teki vaikutuksen kilpailun tuomaristoon. Pitäkää siitä kiinni!” kannusti Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan puheenjohtaja Liisa Suvikumpu … Jatka artikkeliin Bootcamp antoi tiimeille vauhdikkaan startin
Nyt se kauan odotettu päivä on koittanut: Vuosisadan rakentajien 15 finalistitiimiä astuvat esiin! Kaikki finalistit ovat käyneet läpi tiukan seulan. Hakemuksia saapui yhteensä 326 kappaletta. Kilpailun taustalla olevat säätiöt arvioivat ja pisteyttivät ideoita, ja lopullisen valinnan teki mahtava tuomaristomme. ”Johtuen äärimmäisen hyvistä hakemuksista ja raadista työ oli mahtavaa. Vasta loppuvaihe oli hikistä,” kiitteli tuomariston jäsen, … Jatka artikkeliin Vuosisadan rakentajien finalistit valittu!
Oletko tunnistanut nuorten elämästä ongelman ja sinulla on upea idea, jolla sen ratkaiset? Hyvä! Sitten jäljellä on vain kaksi asiaa: tiimin muodostaminen ja hakemuksen täyttäminen. Viikossa ehtii paljon, kun ryhtyy heti toimeen. Tiimi Jotta ratkaisut olisivat mahdollisimman toimivia, tiimeissä tulee olla vähintään kolme organisatorista tahoa tai henkilöä. Jos porukkaa ei löydy omasta takaa, liity oitis … Jatka artikkeliin Viikko aikaa hakea haastekilpailuun – Näillä vinkeillä onnistut!
Miltä nuorten hyvinvointi näyttää nyt ja tulevaisuudessa? Vuosisadan Rakentajat -haastekilpailun blogi julkaisee vieraskynäkirjoituksia nuorten hyvinvoinnin rakentajilta ja asiantuntijoilta, jotka katsovat aihetta kukin omasta näkökulmastaan. Nyt ajatuksistaan kertoo Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Eräs huolestuttavimmista uutisista viime aikoina on ollut tieto siitä, että peruskoulunsa päättävistä nuorista osan luku- ja kirjoitustaito ovat huonolla tolalla. Kuten ylipäätään eriarvoistumiskehityksessä Suomessa, myös … Jatka artikkeliin Lukeminen muuttaa monen nuoren elämän
Miltä nuorten hyvinvointi näyttää nyt ja tulevaisuudessa? Vuosisadan Rakentajat -haastekilpailun blogi julkaisee vieraskynäkirjoituksia nuorten hyvinvoinnin rakentajilta ja asiantuntijoilta, jotka katsovat aihetta kukin omasta näkökulmastaan. Sarjan aloittaa Icehearts-urheiluseuran toiminnanjohtaja Ville Turkka. Nuorten pahoinvointi on herättänyt keskustelua yhteiskunnassamme pitkään. Eikä se oikeastaan puhumalla tule koskaan loppumaan. Tarvitsemme tekoja. Nuorten pahoinvointi, lasten pahoinvointi, aikuisten pahoinvointi, vanhusten pahoinvointi ja … Jatka artikkeliin Elämän rakentajan pikaopas
Vuosisadan rakentajat on suomalaisten säätiöiden haastekilpailu, jossa etsitään ratkaisuja nuorten paremman tulevaisuuden puolesta. Parhaan ratkaisun kehittänyt tiimi saa säätiöiltä merkittävän rahoituksen ratkaisunsa toteuttamiseksi. Haku kilpailuun on nyt auki! Mutta mihin kilpailussa etsitään ratkaisuja, miten kilpailu etenee, mitä kaikkea siitä voikaan saada, minkälaiset ratkaisut voivat voittaa, mitä tiimeiltä toivotaan? Tule hakuklinikalle, niin kuulet lisää kilpailusta ja … Jatka artikkeliin Houkuttaako osallistuminen, mutta hakemuksen kirjoittaminen hirvittää? Tule ensi viikon hakuklinikalle!
- « Edellinen
- 1
- 2
Tiedä missä mennään – tilaa uutiskirje.