Tule mukaan rakentamaan nuorille parempi uusi vuosisata.
Miten Suomen nuoret voivat? Mitä uusia mahdollisuuksia nuoret haluavat ja tarvitsevat? Miten nuoret voisivat olla vielä onnellisempia?
Vuosisadan rakentajat on kaikille avoin haastekilpailu, joka keskittyy nuoriin. Etsimme ideoita, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Parhaan ratkaisun kehittänyt tiimi saa säätiöiltä merkittävän rahoituksen ideansa toteuttamiseen. Kilpailu on 44 suomalaisen säätiön ja rahaston yhteinen lahja satavuotiaalle Suomelle.
Vuoden kestänyt Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu päättyi sunnuntaina 1. lokakuuta voittajien julkistukseen. Suomalaiset säätiöt antoivat 100-vuotiaalle Suomelle ikimuistoisen lahjan palkitsemalla viisi nuorten hyvinvointia parantavaa ratkaisua yhteensä 2,45 miljoonalla eurolla. Palkintosumma on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Suomalainen teknologia-alan Millenium-palkinto on miljoona euroa, ja koko maailmassa tunnettu Nobel-palkinto jää alle miljoonan euron. Lisäksi missään muualla maailmassa … Jatka artikkeliin Säätiöiden haastekilpailu ratkesi: ainutlaatuinen palkintosumma, liki 2,5 miljoonaa euroa, nuorten hyväksi
Näin kilpailu eteni:
Kilpailu aukeaa 1.10.2016
Ilmoita idea 1.2.2017 mennessä
Kehitysvaihe käynnistyy 9.3.2017
Kehitä ratkaisua
Voittajat julki 1.10.2017
Vuosisadan rakentajien finalistitiimit kehittävät nuorille parempaa tulevaisuutta!
Haaste
Tässä haastekilpailussa etsitään ratkaisuja, jotka rakentavat nuorten parempaa tulevaisuutta. Kehitä siis ratkaisu, joka lisää 10–26-vuotiaiden nuorten ja heidän jokapäiväisessä elämässä mukana olevien ihmisten kykyä tukea nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Ratkaisu voi liittyä mihin tahansa nuorten elämän osa-alueeseen, kuten kouluun, koulutukseen ja osaamiseen, vapaa-aikaan, kotioloihin tai työhön.
Kyvyllä tukea nuorten hyvinvointia tarkoitetaan tässä esimerkiksi itsetuntemukseen, elämän- ja taloudenhallintaan, ihmissuhdetaitoihin ja terveyteen liittyviä taitoja, joiden avulla nuoret itse ja heidän elämässään läsnä olevat ihmiset voivat tukea nuorten sosiaalista, psyykkistä tai fyysistä hyvinvointia.
Yhteiskunnallisella osallisuudella tarkoitetaan tässä toimintaa ja osallisuuden tunnetta jossain yhteisössä esimerkiksi opiskelun, työn, harrastus- tai järjestötoiminnan kautta.
Nuorten jokapäiväisessä elämässä mukana olevilla ihmisillä tarkoitetaan tässä esimerkiksi perhettä ja sukua, ystäviä, opettajia, naapureita, harrastuksien opettajia ja valmentajia sekä muita ihmisiä, joiden kanssa nuori on tekemisissä arjessaan.
Ratkaisut voivat olla esimerkiksi uusia yhteisöjä ja vertaisryhmiä, fiksuja toimintatapoja, teknologisia sovelluksia tai toimivia palveluita.
Kuka voi osallistua?
- Vuosisadan rakentajat on kaikille avoin haastekilpailu. Haastekilpailuun osallistutaan tiiminä, jonka jäsenenä tulee olla vähintään kolme henkilöä tai tahoa. Tiimin maksimikokoa ei ole määritelty. Tiimin jäsen voi olla organisaatio tai luonnollinen henkilö.
- Tiimin jäsenistä vähintään yhden jäsenen tulee olla joko voittoa tavoittelematon rekisteröity yhdistys, säätiö, valtiollinen tai kunnallinen julkinen toimija tai yksityishenkilö. Muut tiimin jäsenet voivat olla yksityishenkilöitä tai vapaasti minkä tahansa muotoisia juridisia toimijoita tahansa.
- Hakemuksen voi jättää suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Kilpailijan matka
Mitä haastekilpailuun osallistuminen sitten käytännössä tarkoittaa?
Tutustu ensin haasteeseen sekä mukana oleviin säätiöihin. Mieti sitten idea, joka vastaa haasteeseen. Kerää idean ympärille tiimi, jossa on mukana vähintään kolme eri henkilöä tai organisaatiota. Liity Facebookissa ryhmään . Ryhmä on kaikkien kilpailusta kiinnostuneiden kohtaamispaikka, josta voit löytää tiimikumppaneita.
Muista jättää hakemus 1.2.2017 mennessä. Sen jälkeen tuomaristo valitsee finalistitiimit. Jos pääset finaaliin, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti. Finaaliin päässeet tiimit julkistetaan maaliskuun 2017 alussa.
Finalistien matka käynnistyy 9.3.2017, jolloin tiimit esittelevät ideansa säätiöille. Sen jälkeen lähdetään yhdessä kaksipäiväiselle boot camp -leirille 16.–17.3., jolla yövytään ja kehitetään ratkaisuja intensiivisesti. Sen jälkeen kokoonnumme kerran kuussa työpajoihin, joissa työskennellään aina eri aiheen parissa. Työpajat järjestetään 5.4., 17.5. ja 16.8. n. klo 16-19. Jokaisessa työpajassa tiimien ideat kehittyvät ja etenevät kohti oikeaa, toteutettavaa ratkaisua.
Kilpailun finaali eli Ratkaisujen ilta on 6.9.2017. Siellä tiimit esittelevät viimeistellyt ratkaisunsa tuomareille. Sen jälkeen tuomaristo vetäytyy valitsemaan voittajat, jotka julkistetaan loppujuhlassa 1.10.2017.
Siitä voittajien työ vasta alkaa: he ryhtyvät tekemään palkintorahalla ratkaisusta totta.
Millainen ratkaisu voi voittaa?
Haastekilpailuun valittuja ratkaisuehdotuksia arvioidaan näillä kriteereillä:
- Uutuus: Ratkaisun tulee olla uusi omassa kontekstissaan. Ratkaisu on joko täysin uusi tai se hyödyntää, yhdistää tai soveltaa uudella tavalla olemassa olevaa ratkaisua tai ratkaisuja. Tiimiin tulee kyetä selvästi osoittamaan, mikä ratkaisussa on uutta. Ratkaisu ei ole hakukelpoinen, jos se voidaan katsoa selväksi kopioksi olemassa olevasta ratkaisusta. Ensimmäisessä hakuvaiheessa hakijoiden odotetttiin myös osoittavan, miten haastekilpailuun osallistuminen voi hyödyttää heidän ratkaisunsa kehittymistä (esim. palkintoraha, mentorointi, verkostot, näkyvyys tai muu vastaava)
- Vaikuttavuus: Ratkaisu lisää merkittävällä tavalla nuorten ja heidän jokapäiväisessä elämässään läsnä olevien ihmisten kykyä tukea nuorten hyvinvointia ja osallistumista yhteiskunnassa. Ratkaisun kehittäneellä tiimillä on kriteeristö tai mittaristo, joilla ratkaisun vaikuttavuutta voidaan arvioida.
- Yhdessä kehittäminen ja testaaminen: Ratkaisu on kehitetty ja sitä on testattu yhdessä ratkaisun kannalta oleellisten ryhmien, kuten nuorten, kanssa.
- Monistettavuus, levitettävyys ja kestävyys: Ratkaisu voidaan monistaa ja sitä voidaan levittää kansallisesti tai kansainvälisesti. Ratkaisun on mahdollista toimia myös sen jälkeen, kun kilpailun palkintoraha on käytetty.
- Toteutettavuus: Ratkaisu on realistisesti toteutettavissa sitä kehittävän tiimin toimesta ja ratkaisua on testattu jo kilpailun kehitysvaiheen aikana. Tiimin jäsenillä tulee olla vahvaa ja monipuolista osaamista, jolla se pystyy uskottavasti toteuttamaan ratkaisunsa. Jos tiimin osaamisessa oli hakuvaiheessa ratkaisun toteuttamisen kannalta puutteita, tiimi sitoutui hankkimaan tätä osaamista joukkoonsa, jos se tuli valituksi kilpailun kehitysvaiheeseen.
Blogissa
Vuoden kestänyt Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu päättyi sunnuntaina 1. lokakuuta voittajien julkistukseen. Suomalaiset säätiöt antoivat 100-vuotiaalle Suomelle ikimuistoisen lahjan palkitsemalla viisi nuorten hyvinvointia parantavaa ratkaisua yhteensä 2,45 miljoonalla eurolla. Palkintosumma on ainutlaatuinen Suomessa ja jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Suomalainen teknologia-alan Millenium-palkinto on miljoona euroa, ja koko maailmassa tunnettu Nobel-palkinto jää alle miljoonan euron. Lisäksi missään muualla maailmassa … Jatka artikkeliin Säätiöiden haastekilpailu ratkesi: ainutlaatuinen palkintosumma, liki 2,5 miljoonaa euroa, nuorten hyväksi
Innovationstävlingen Sekelskaparna, som pågått i ett år, avslutades söndagen den 1 oktober med offentliggörandet av vinnarna. Finländska stiftelser gav det 100-åriga Finland en oförglömlig gåva genom att belöna fem lösningar för ökat välmående bland unga med sammanlagt 2,45 miljoner euro. Vinstsumman är unik i en finländsk kontext och till och med i ett internationellt perspektiv. … Jatka artikkeliin Stiftelsernas innovationstävling är avgjord: unik vinstsumma på nästan 2,5 miljoner euro för ungas väl
Tule Narinkkatorille sunnuntaina 1. lokakuuta kuulemaan, mikä kilpailun 15 finalistitiimistä on kehittänyt säätiöiden ja tuomariston mielestä parhaan ratkaisun nuorten hyväksi.
Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu huipentui 6.9. Tavastialla, kun finalistit pitchasivat ratkaisuideansa tuomaristolle ja yleisölle viimeistä kertaa. Kilpailun voittaja kruunataan 1. lokakuuta. Kuvat: Samu Hintsa Legendaarinen Tavastia-klubi täyttyi keskiviikkoiltana sadoista nuorten hyvinvoinnista kiinnostuneista ihmisistä, kun Vuosisadan rakentajat -haastekilpailu juhlisti finaaliaan. Kilpailun 15 finalistitiimiä pitchasivat puolen vuoden aikana kehittyneet ratkaisuideansa tuomaristolle, säätiöille ja suurelle yleisölle. ”Hyvää iltaa Tavastia!” … Jatka artikkeliin Puolen vuoden työ huipentui: Ratkaisujen ilta sinetöi finalistien matkan
(På svenska nedan) 15 ratkaisua, joiden avulla rakennetaan nuorille parempi vuosisata Tule Tavastian sähköistyvään iltaan katsomaan, miltä näyttää nuorten loistava tulevaisuus! Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun 15 finalistitiimiä ovat puolen vuoden ajan työstäneet ainutlaatuisia ratkaisuja, jotka parantavat nuorten hyvinvointia. Keskiviikkona 6.9. on aika esitellä tulokset tuomaristolle ja maailmalle. Tule mukaan finaaliin katsomaan, mikä ratkaisuista on sinun suosikkisi! … Jatka artikkeliin KUTSU: Tervetuloa Vuosisadan rakentajien finaaliin!
Yhdeksäsluokkalaiset keskustelivat vilkkaasti sosiaalisen median sudenkuopista ja rajoista. Onko alastonkuvan jakaminen laitonta? Entä sen ottaminen? Entä jos kuvattava on antanut luvan kuvan ottamiseen, mutta kuva leviää somessa vääriin käsiin? Edellä mainittuja kysymyksiä pohdittiin Sipoonlahden koululla Someturvan luennolla, eivätkä vastaukset olleet yksiselitteisiä. Vuosisadan rakentajien finalisteihin lukeutuva Someturva laittoi sipoolaiset yhdeksäsluokkalaiset punnitsemaan erilaisia sosiaalisessa mediassa sattuneita tapauksia, … Jatka artikkeliin Someturva rohkaisi Sipoonlahden koululaisia kertomaan nettikiusaamisesta: “Somessakin voi rikkoa lakia”
Päivän aikana syntyi uusia ajatuksia oppimiseen ja kulttuurien kohtaamiseen. Uusia harjoittelutapoja karateen, eri kansalaisuuksien kulttuuripäivä, oheistoimintaa kirjastoihin. Siinä esimerkkejä innovaatioista, joita maahanmuuttajataustaiset nuoret loivat Smartup Factoryn työpajassa. Vuosisadan rakentajien finalisteihin lukeutuva Smartup Factory testasi kuuden nuoren kanssa, miten ajatushautomon menetelmät toimivat käytännössä. Smartup Factoryn malli tulee Ugandasta, jossa Plan International Suomi on kehittänyt ajatushautomon. Sittemmin … Jatka artikkeliin Smartup Factoryn työpajassa nuoret testasivat innovaatioitaan kauppakeskuksessa – “Tehtävä ei ollut vaikea, vaikka aluksi jännitti”
Kirjoittaminen on oiva itseilmaisun keino, mutta myös avain monenlaisiin ammatteihin. RT Litin järjestämässä työpajassa rodullistetut nuoret naiset ja tytöt kuulivat, millaista on työskentely kirjallisuus- ja kustannusalalla. “Joka päivä, kun lähden kotoa ulos musliminaisena, kohtaan monenlaisia asioita. Se ei ole ikinä yksinkertaista, ja siitä haluaisin kirjoittaa”, sanoi 20-vuotias Hafsa Guled. Guled oli mukana Vuosisadan rakentajat … Jatka artikkeliin RT Litin luovan kirjoittamisen työpaja inspiroi rodullistettuja naisia ja tyttöjä – “Kirjoittamalla saan viestini eteenpäin”
Säätiöt ja rahastot halusivat antaa 100-vuotiaan Suomen seuraavan vuosisadan nuorille paremman tulevaisuuden perustamalla Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun. Kilpailun tarkoitus on löytää nuorten elämästä todellisia ongelmia ja kehittää niihin ratkaisuja, jotka tekisivät uudella, vaikuttavalla, monistettavalla, yhteistyötä edellyttävällä ja mahdollisimman toteuttamiskelpoisella tavalla Suomesta paremman – ja ehkä pala palalta muuttaisivat muutakin maailmaa. Yleishyödylliset säätiöt tukevat tutkimusta, taidetta ja … Jatka artikkeliin Vuosisadan rakentajien upeat ratkaisut kokeiluvaiheessa – nämä tiimit saivat kiihdytysrahaa
Bootcamp-leirin toisena päivänä tiimit pääsivät keskustelemaan ideoistaan ja nuorten hyvinvoinnista presidentti Tarja Halosen kanssa. Kuvat: Annamari Tolonen Vuosisadan rakentajien bootcamp-leiri huipentui perjantaina presidentti Tarja Halosen vierailuun. Presidentti saapui leirille seuraamaan tiimien pitch-esityksiä, antamaan niistä palautetta sekä inspiroimaan kovan työn tehneitä finalisteja. “Pitää olla yhdistelmä rohkeutta ajatella uusiksi, keksiä itse ja esittää hullujakin ideoita, mutta lisäksi … Jatka artikkeliin Tarja Halonen: ”Rakenna vaikka hitaasti, kunhan rakennat.”
- 1
- 2
- Seuraava »
Tiedä missä mennään – tilaa uutiskirje.